3ringe lille

 Beretning fra et krigsbarn

onsdag den 6. april 2016

 

Vi sætter dagen for Danmarks besættelse den 9. april i relief og får en levende beretning af en mand, der oplevede besættelsen på tæt hold og som var barn under anden verdenskrig. Broder eksmester Keld Thidemann fra broderloge nr. 20 Holger Danske fortæller om sit liv og barndom. Understøttet af billeder.

Broder Keld Thidemann er vokset op ved Kruså grænseovergang i det såkaldte ’ingenmandsland’ mellem Danmark og Tyskland. Som søn af en tolder boede familien mellem den tyske og den danske grænsekontrol. Han vil fortælle os om sin opvækst under og lige efter 2. verdenskrig. Krigen og tyskerne greb ind i hans ellers dejlige drengeverden og gjorde til tider livet både besværligt og farligt.

 

De efterladte håndgranater skulle indsamles og den opgave lod politiet blandt andet børnene løse. Som belønning fik børnene et æble for hver afleveret håndgranat. Selv om børnene var blevet instrueret i hvordan håndgranaterne skulle behandles, så lurede katastrofen altid lige om hjørnet. De fleste gange gik det godt, men én gang gik det galt og broder Keld Thidemann bærer i dag rundt på 27 ar. Han slap fra uheldet med øjne og lemmer i behold. Sådan gik det ikke for alle og for en enkelt lille pige gik det helt galt…

Alt set, oplevet og husket af et barn, der ikke dengang helt fattede, hvad der skete. 

En forventningsfuld logesal lytter til broder eksmester Keld Thidemann

Copyright 2011 Broderloge nr. 54 Hans Tausen, Odd Fellow Palaeet Boulevarden 20C, 9000 Aalborg. Tlf. +45 98 12 52 99